Vas osebni energijski stil 

Subtitle

Piskotki1

KAJ SO PISKOTKI?


Piskotki niso nic novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih racunalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih je veliko piskotkov z razlicnih spletnih strani.

 

Kaj so piskotki?

Piskotki so majhne besedilne datoteke, ki jih vecina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do medmrezja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piskotkov po zelji omeji ali onemogoci.

 

Zakaj so piskotki potrebni?

Piskotki so kljucnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomocjo piskotkov hitrejsa in enostavnejsa. Z njihovo pomocjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkusnje, s tem je prihranjen cas, brskanje po spletnih mestih pa ucinkovitejse in prijaznejse. Piskotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglasevalske namene, kar pa zeli zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 prepreciti.

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list st. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piskotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na racunalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Podrobnejse informacije o piskotkih so na voljo v prirocniku informacijske pooblascenke.


Nekaj konkretnih primerov uporabe piskotkov:

  • za boljso uporabnisko izkusnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ozjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vase naprave (racunalnik, tablica, mobitel), ki omogoca prilagajanje prikaza vsebine vasi napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoca preverjanje ucinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljsavo spletnih strani
  • za delovanje dolocenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja)


Onemogocenje piskotkov

Uporabniki se lahko samostojno odlocite, ali zelite omogociti uporabo piskotkov. Nastavitve za piskotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za pickotke (za razlicne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

Ce piskotke izkljucite, so lahko nekatere moznosti spletne strani onemogocene.